TRATAMENT DE FERTILITATE
Discuția inițială
Un tratament de fertilitate în centrul nostru de fertilitate se face individual și se bazează întotdeauna pe un diagnostic cuprinzător al femeii și bărbatului. În cadrul unei discuții inițiale detaliate, medicul se familiarizează cu fiecare caz in parte, pentru a adapta tratamentul exact la nevoile pacienților.
Importanță capitală pentru tratamentul ulterior
O primă discuție deschisă între medic și cuplul care dorește un copil este de o importanță capitală pentru tratamentul ulterior în clinica noastră de fertilitate. Aici vrem să discutăm cu dumneavoastră într-o atmosferă plăcută și familiară despre preocupările dumneavoastră personale și să clarificăm primele întrebări.
Toate detaliile despre dorința de a avea copii
Este important pentru noi să știm de cât timp există dorința de a avea copii. Dar și alte întrebări joacă un rol central într-o discuție inițială, precum, de exemplu:
-
Luați anumite medicamente?
-
Aveți sau ați avut infecții, boli cronice sau operații anterioare?
-
A existat deja o sarcină (sau un avort spontan etc.)?
De asemenea, întrebările privind ciclul femeii (ritmul, durata ciclului, intervalele de sângerare) pot fi relevante pentru tratamentul ulterior.
Toate posibilitățile de tratare a fertilității pentru dumneavoastră
Scopul nostru este de a explica pacientului, în cadrul discuției inițiale cu unul dintre medicii noștri, diferitele posibilități de tratament de fertilitate.
Ce procedură sau metodă de tratament ar putea fi cea potrivită? IUI (inseminare intrauterină), FIV (fertilizare in vitro) sau ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor)? Ce trebuie să știe pacienții în prealabil despre un posibil tratament hormonal sau despre prelevarea ovocitelor/puncție?
Cum se desfășoară o discuție inițială
Prezentăm diversele opțiuni de tratament și abordăm atât șansele de succes ale metodelor de tratament individuale, precum și posibilele riscuri și costuri. La aceasta, o consultație și îndrumare individuală este întotdeauna în prim-plan, iar întrebările și gândurile dumneavoastră personale sunt întotdeauna binevenite aici.
În timpul primei discuții personale cu noi, se stabilește un protocol de tratament individual. În cazul în care pacienții doresc un sprijin psihologic, ei pot solicita aceasta de la noi. În orice caz, este important să aduceți cu dumneavoastră la discuția inițială toate documentele disponibile din investigații preliminare.
Discuție inițială cu sau fără partener?
Suntem adesea întrebați dacă bărbatul ar trebui să vină la clinică pentru discuția inițială. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este folositor în orice caz, astfel încât să putem clarifica toate cauzele posibile, atât în cazul femeii, cât și ale bărbatului. Astfel, pot fi analizați în detaliu, pe lângă indicația medicală, și mulți alți factori, precum, de exemplu, toxine din mediul înconjurător, stresul, atât în cazul femeii, cât și al bărbatului. În mod similar, putem discuta împreună durata dorinței neîmplinite de a avea copii și vârsta femeii și a bărbatului și astfel le putem include ca factori posibili în analiză.
Listă de verificare pentru discuția inițială
Rezultatele femeii
Rezultatele femeii ar trebui să includă, în mod ideal, următoarele:
-
statutul hormonal de la începutul ciclului (preferabil în a doua sau a treia zi)
-
rapoartele chirurgicale de la intervențiile la nivelul uterului sau ovarelor (laparoscopii, histeroscopii, intervenții chirurgicale ale endometriozei, verificări ale permeabilității tubare)
-
rezultatele și protocoalele tratamentelor FIV deja efectuate
-
culturi vaginale si PAP test
Rezultatele bărbatului
-
spermogramă si spermocultura
Rezultate serologice actuale: hepatită B și C, HIV, sifilis (soț și soție)
Documente necesare pentru începerea tratamentului:
-
Un acord de tratament semnat de ambii parteneri
-
O copie a certificatului de căsătorie
-
În cazul cuplurilor necăsătorite, în conformitate cu Legea privind medicina de reproducere austriacă, este necesară o dovadă (act notarial) cu privire la o consiliere detaliată, oferită de o instanță sau un notar, cu privire la consecințele juridice ale reproducerii asistate medical
-
Copii ale actelor de identitate cu fotografie ale ambilor parteneri
-
Cetățeni din afara UE: permis de ședere
Șansa dumneavoastră la o analiză fundamentată
Profitați de discuția noastră inițială pentru a discuta cu noi toate posibilitățile de diagnosticare și metodele de tratament. Cel mai bine este să aranjați o întâlnire direct cu noi - veți găsi toate datele importante pentru acest lucru la secțiunea Contact pe site-ul nostru!
Investigații de fertilitate pentru un diagnostic clar
Obiectivul nostru comun este să vă însoțim pe drumul către copilul dorit și să vă adaptăm tratamentele în mod individual. În acest scop, investigăm mai întâi de toate care sunt cauzele lipsei de fertilitate. După ce diagnosticul este finalizat și rezultatele sunt disponibile, vom stabili un plan individual pentru tratamentul de fertilitate.
Deja în cadrul discuției noastre inițiale, explicăm faptul că pot exista multe motive posibile pentru lipsa de până atunci a copiilor. La anumite cauze fizice se pot adăuga și factori externi, precum, de exemplu, o greutate prea mare sau prea mică, stresul sau o alimentație nesănătoasă, fumatul etc.
Anamneză și investigații inițiale
După discuția inițială (anamneza) pe care o purtăm împreună cu medicul curant și cuplul care dorește copii, personalul nostru de specialitate, cu experiență efectuează primele investigații pentru ambii parteneri. Aceste investigații includ, de ex.:
-
hemograma bărbatului și a femeii
-
o spermogramă a bărbatului
-
investigația ecografică a uterului la femeie
Aceste investigații reprezintă baza pentru diagnosticarea ulterioară și un tratament ulterior în clinica noastră de fertilitate. Imediat ce am compilat și evaluat rezultatele acestor investigații, putem identifica cauzele lipsei nedorite a copiilor. În continuare, este posibilă stabilirea unui plan individual, personalizat de tratament și terapia care vi se potrivește pentru tratamentul de fertilitate.
Investigații în cazul femeii
În plus față de diagnosticarea tulburărilor de fertilitate în cazul femeii, există investigații suplimentare pe care dorim să le compilăm pentru o imagine cuprinzătoare a investigațiilor în clinica noastră de fertilitate. Investigațiile hormonale sunt la fel de importante ca examinarea capacității funcționale a trompelor uterine.
Mai jos am întocmit o prezentare generală a celor mai importante investigații. Acestea pot face parte din investigațiile de fertilitate, astfel încât cauzele lipsei de copii la femeie să poată fi determinate cu mai multă exactitate.
-
Examen ginecologic
-
Monitorizarea ciclului
-
Diagnosticare hormonală
-
Laparoscopie
-
Histerosalpingografie
-
Histeroscopie
Examen ginecologic
Examenul ginecologic este una dintre investigațiile de bază. Acesta este baza pentru determinarea posibilelor cauze organice ale lipsei de copii de până atunci.
O investigație ecografică indică adesea direcția pentru constatarea fibroamelor, polipilor sau endometriozei. Și starea mucoasei uterine – endometrul, poate fi determinată mai exact cu ajutorul acestei investigații.
Monitorizarea ciclului
În cazul monitorizării ciclului sunt combinate două metode de examinare: ecografia și determinarea estradiolului. Acesta este un hormon produs exclusiv de foliculul în curs de maturare (foliculi ovarieni) și, prin urmare, permite o stabilire foarte precisă a maturării acestuia.
Pentru o monitorizare exactă, se efectuează una sau două ecografii la interval de câteva zile. În aceste zile se recoltează, de asemenea, probe de sânge pentru a obține informații cu privire la statutul hormonal curent. În mijlocul celei de-a doua jumătăți a ciclului se efectuează, de obicei, o recoltare suplimentară de sânge pentru a exclude o insuficiență luteinică.
Analiza hormonală
Mulți hormoni diferiți au o influență specială asupra fertilității femeii. Astfel, atât hormonii sexuali feminini cât și alți hormoni, cum ar fi hormonii tiroidieni, pot fi o cauză a lipsei copiilor. În plus, în timpul analizei hormonale se determină un risc crescut de tromboză, care poate avea, de asemenea, efecte negative asupra nidației ovulului în uter.
Diagnosticarea hormonală cu tehnici de analiză de ultimă oră: Analiza hormonală se face printr-o simplă prelevare de sânge. De îndată ce sunt disponibile primele rezultate ale acestor analize hormonale, acestea vor fi discutate direct cu dumneavoastră și, dacă este necesar, tratate.
Laparoscopia în cazul dorinței de a avea copii
Cu ajutorul unei laparoscopii, întreaga cavitate abdominală, cu trompe uterine, uter și ovare, poate fi analizată. Prin intermediul unei laparoscopii, fibroamele, endometrioza și alte modificări pot fi detectate și tratate ulterior într-un mod vizat.
Laparoscopia este o procedură minim invazivă și se efectuează sub anestezie generală. În cazul acestei proceduri, un ac special este introdus în abdomen printr-o mică incizie subombilical. Cu ajutorul unei camere, se poate crea o imagine exactă a organelor de reproducere. Dacă este necesar, în cadrul acestei intervenții pot fi operate chisturi, fibroame sau implanturi endometriozice.
Analiza trompelor uterine
Cu ajutorul tehnologiilor computerizate moderne poate fi efectuată o verificare foarte precisă a permeabilității tubare prin ecografie. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, dacă se presupune că trompele uterine ar putea fi deteriorate. Astfel este posibilă examinarea uterului și trompelor uterine cu ultrasunete sau raze X.
Histeroscopie
În cadrul histeroscopiei este analizată cavitatea uterină. Astfel, pot fi detectate modificări, malformații, noduli peritubari sau modificări ale membranei mucoase, care, printre altele, pot fi de asemenea motivul tulburărilor de sângerare sau al împiedicării nidației embrionare. În cadrul acestei investigații, o cameră mică (cu dimensiune de doi până la cinci milimetri) este avansată de la vagin în cavitatea uterină. Scopul acestei metode endoscopice este de a căuta fibroame în membrana mucoasei, precum și polipi, malformații ale uterului și obstructii. Această intervenție este adesea efectuată în combinație cu laparoscopia.
Investigații în cazul bărbatului
Examinarea și diagnosticarea tulburărilor de fertilitate la bărbați se concentrează inițial pe analiza hormonala. În plus, o spermogramă poate oferi informații despre posibilele limitări ale capacității de procreere masculine. În cele ce urmează, vă vom explica pe scurt cele două metode de investigare:
-
Analiza hormonală
-
spermogramă
Analiza hormonală
La fel ca în cazul femeilor, o analiză hormonală cuprinzătoare poate fi foarte informativă și în cazul bărbaților. Acest lucru este adevărat atunci când calitatea spermei prezintă modificari sau pot fi constatate simptome, cum ar fi scăderea performanței, creșterea în greutate, oboseală și/sau letargie. Alte motive pentru analiza hormonală pot include scăderea libidoului sau impotența.
Diagnosticarea hormonală se face printr-o simplă prelevare de sânge. Imediat ce rezultatele acestei examinări sunt disponibile, acestea vor fi discutate cu dumneavoastră și, dacă este necesar, tratate.
Spermograma
Evaluarea calității spermei cu ajutorul unei spermograme este cea mai importantă analiză pentru a determina posibila infertilitate la bărbați. Colectarea materialului seminal poate avea loc atât într-o cameră din cadrul clinicii noastre, cât și acasă.
Probele de spermă ale bărbatului sunt apoi analizate exact: abordarea de investigație centrală va include concentrația spermatozoizilor pe milimetru, numărul total de spermatozoizi, procentul de spermatozoizi vii și mobilitatea acestora. Frecvent, se efectuează teste microbiologice pentru a determina parametrii biochimici ai lichidului seminal și proprietățile biologice ale spermatozoizilor și pentru a trage concluzii despre fertilitatea bărbatului. În plus, cu ajutorul unei spermograme poate fi examinată valoarea pH-ului, volumul de spermă ejaculată și forma (morfologia) spermatozoizilor.
De regulă, se efectuează două spermograme
Se recomandă întocmirea a cel puțin două spermograme, deoarece valorile pot varia considerabil. Informații suplimentare privind perioada de așteptare și transportul probei de material seminal vă vor fi furnizate personal de către angajații noștri.
Aveți întrebări despre investigații?
Un diagnostic clar și rapid este crucial pentru un tratament vizat. De aceea, acordăm o mare importanță analizei unei varietăți de investigații, astfel încât să putem spune rapid, competent și vizat, cum se va desfășura tratamentul de fertilitate ulterior în centrul nostru de fertilitate. Dacă aveți întrebări suplimentare despre investigațiile individuale, nu ezitați să ne contactați. Sunați-ne sau trimiteți-ne un e-mail. Așteptăm cu nerăbdare să intrați în contact cu noi!
Stimularea hormonală/stimularea ovarelor
Tratamentul de stimulare a ovarelor pentru maturarea foliculară trebuie să determine creșterea numărului de foliculi în ovare și maturarea ovocitelor. În timpul acestei faze de stimulare hormonală, răspunsul ovarelor la medicamente este monitorizat prin examinări ecografice și, dacă este necesar, prin investigații hormonale.
În principiu, tratamentul de stimulare poate fi folosit pentru a sprijini următoarele tratamente:
1. Optimizarea maturării foliculilor
În unele cazuri, stimularea hormonală este utilizată pentru optimizarea maturării foliculilor și pentru declanșarea ovulației. Ulterior, poate fi calculat momentul ideal pentru contactul sexual pentru cuplul care dorește copii.
2. Inseminarea intrauterina
De asemenea, stimularea hormonală este utilă înainte de transferul de material seminal (inseminare cu sperma partenerului). Aceasta este adesea folosită atunci când sunt constatate sau se suspectează tulburări de maturare foliculară sau dacă există o ușoară tulburare a fertilității masculine.
3. Transferul spermei de la donator
De asemenea, în cadrul transferului prin intermediul spermei de la donator, mai întâi este necesar tratamentul de stimulare. Acest lucru se întâmplă întotdeauna atunci când nu s-a produs până atunci o sarcină fără stimulare hormonală sau dacă este cunoscută sau suspectată o tulburare de maturare foliculară.
4. FIV, ICSI
De asemenea, procedurile de fertilizare, FIV (fertilizarea in vitro) și ICSI (injectare intracitoplasmatică a spermatozoizilor), încep cu o fază de stimulare hormonală. Scopul este în aceste cazuri stimularea controlată a ovarelor în vederea maturării mai multor foliculi, astfel încât în următoarea etapă, mai multe ovocite să poată fi prelevate și fecundate cu spermatozoizii partenerului.
Desfășurarea tratamentului de stimulare hormonală
Faza de stimulare durează, de obicei, între 10 și 14 zile. În acest timp, o anumită cantitate de hormon (HCG sau triptorelină) este injectată pacientei subcutan în fiecare zi. Dumneavoastră sau partenerul dumneavoastră puteți face singuri injectarea hormonilor, ceea ce vă scutește de drumul zilnic la doctor. Pentru ca maturarea foliculilor și, astfel, a ovocitelor să poată fi urmărită în mod ideal, pacientelor le sunt prelevate în faza de stimulare, mai multe probe de sânge și li se efectuează mai multe investigații ecografice a ovarelor. Pe baza rezultatelor obținute în urma acestor investigații, se poate determina starea optimă de maturare a ovocitelor.
Determinarea hormonului prin prelevarea de probe de sânge
Între a 10-a și a 12-a zi de ciclu, se efectuează o investigație ecografică și o analiză de sânge pentru a determina hormonii de maturare foliculară. Astfel, medicii noștri pot determina exact care este momentul cel mai favorabil pentru prelevarea foliculilor.
Prelevarea foliculilor
Ovulația este declanșată cu o așa-numită injecție declanșatoare, ce conține hormonul gonadotropină corionică umană (HCG). După circa 34-36 de ore după administrarea acestei injecții declanșatoare are loc prelevarea ovocitelor. În acest scop, ovocitele mature sunt prelevate din ovar, transvaginal, sub control ecografic, cu un ac special, subțire, așa-numita puncție foliculară, și transferate într-o soluție nutritivă, manevra avand loc sub anestezie generala usoara.
În cazul în care a fost aleasă drept metodă inseminarea, FIV sau ICSI, vom avea nevoie de sperma partenerului în ziua recoltării ovocitelor. Fiecare cuplu care dorește copii are opțiunea de a recolta această probă de spermă acasă și de a o aduce apoi la clinica. În laborator, lichidul seminal este prelucrat, astfel încât spermatozoizii mobili să fie pregătiți pentru a fecunda ovocitele.
Efecte secundare și riscuri
Stimularea hormonală poate provoca efecte secundare care sunt explicate pacienților de către medic în prealabil. Din acest motiv, este important ca medicul să verifice în mod regulat maturarea foliculara și nivelul hormonal din timpul tratamentului, pentru a evita o hiperstimulare și pentru a reduce la minim riscurile.
Efectele secundare posibile ale tratamentului sunt, în primul rând
-
bufeuri
-
cefalee
-
stări depresive
-
hiperstimulare
În cazuri rare se ajunge la așa-numitul sindrom de hiperstimulare ovariană (SHO). În acest caz, ovarele se măresc sau apar foliculi prea mulți și prea mari. Un sindrom de hiperstimulare provoacă un abdomen umflat, durere, greață și dispnee. Medicul trebuie să fie informat imediat. Doza de preparat hormonal poate fi atunci redusă pentru următorul ciclu de tratament.
Dacă aveți o dorință neîmplinită de a avea copii, medicii din cadrul clinicilor noastre de fertilitate vă consiliază cu plăcere în mod individual cu privire la opțiunile dumneavoastră. Așadar, intrați în contact cu noi.
Metode de tratament
Inseminarea intrauterină (IUI): În acest proces, sperma de la bărbat este introdusă în uterul femeii.
Fertilizare in vitro (FIV): Fertilizarea in vitro (FIV) este utilizată pentru a fertiliza ovule feminine în laborator cu material masculin.
Injectie de spermatozoizi intracitoplasmatici (ICSI): injecția de spermatozoizi intracitoplasmatic (ICSI) este utilizată atunci când calitatea spermatozoidului masculin este atât de sever limitată încât nu se poate produce autofertilizarea ovulului de către spermă. Aici, sperma individuală este trasă într-un ac scobit și injectată direct în ovocitele (obținute din puncția foliculara).
P-ICSI: În P-ICSI, sperma este selectată pentru maturitatea lor, care poate fi testată într-un test de legare a hialuronidazei.
Extracția spermatozoizilor TESE / MESA: Uneori, în ejacularea bărbatului nu există spermatozoizi sau aproape sănătoși. Prin mijloace naturale, sarcina nu este de obicei posibilă. Dar, dacă există încă spermă fertilă în epididim sau testiculele bărbatului, acestea pot fi scoase prin intermediul unei proceduri chirurgicale. Utilizăm aspirația microsidică a spermatozoizilor epididimali (MESA) sau aspirația testiculara a spermei (TESE).
Blastocistii
Datorită noilor cercetări în fiziologia embrionilor s-au putut dezvolta medii de cultivare îmbunătățite, care permit cultivarea embrionilor până în stadiul de blastocisti.
Aceste noi medii minimalizează riscul pierderii capacității de viață a embrionilor, așa cum era cazul înainte la cultura in vitro. De dorit este ca embrionii să fie ținuți în cultură până în a 5-a zi (stadiul de blastociți), pentru a putea obține cu succes sarcina.
Avantaje:
-
Durata normală necesară pentru ca un embrion să ajungă în uter este de 5 zile
-
Dacă se așteaptă dezvoltarea lor până în stadiul de blastocisti, pentru transfer se pot utiliza acei embrioni care prezintă un potențial de dezvoltare optim.
-
Mulți embrioni rămân la stadiul de patru până la opt celule, iar, cu ajutorul mediilor de cultură uzuale, aceștia nu pot fi identificați ca fiind bolnăvicioși. Ținând cont de acest aspect, este important ca în cazul femeilor de peste 38 de ani să se ia în calcul o cultură de blastocisti.
-
Riscul malformatiilor cromozomiale crește tot mai mult odată cu înaintarea în vârstă a femeii, iar embrionii cu aneuploidie tind să nu se dezvolte în primele zile.
-
Utilizarea blastocistilor reduce semnificativ și riscurile sarcinii extrauterine, deoarece în ziua 5 după puncția foliculară se previne si returul în trompele uterine.
-
Un alt avantaj semnificativ al acestui transfer în ziua 5 constă în mișcarea redusă a uterului. Astfel se previne respingerea multiplă a embrionilor plasați în uter.
Sarcina după „inseminarea artificială”
Sunteți însărcinată după o „inseminare artificială”? Atunci, în primul rând, desigur, bucuria este imensă! Nu contează dacă sarcina s-a produs după un tratament FIV, după un ICSI sau după o inseminare - pentru pacientele clinicii noastre de fertilitate, speranța și așteptarea după tratamentul de fertilitate au dat roade. Acum vă puteți concentra pe deplin pe sarcina dvs. Poate deja observați primele semne de sarcină?
Sarcina începe
În orele și zilele de după vestea pozitivă despre sarcină, multe cupluri sunt pur și simplu pline de bucurie. Deși, desigur, știu că se pot întâmpla multe lucruri până la naștere. De aceea este cu atât mai important pentru femei să aibă grijă de ele și de corpurile lor. După un transfer de embrioni de succes și sarcina ulterioară, ar trebui să evitați, de aceea, stresul și alte forme de efort fizic, pentru a nu afecta succesul. Astfel, multe cupluri raportează că în primele săptămâni ale sarcinii mult așteptate, îi însoțește întotdeauna teama că este posibil să se producă un avort spontan.
La urma urmei, cuplurile care doresc copii și, bineînțeles, mai ales femeia și copilul nenăscut încă mai au de parcurs un drum lung. Până la confirmarea completă a sarcinii:
-
valoarea HCG trebuie să creasca exponential.
-
la începutul celei de a 5-a săptămâni trebuie să se constate prezenta unui sac amniotic (sau două).
-
trebuie să poată fi vazuta activitate cardiacă a embrionului la sfârșitul celei de a 6-a, respectiv începutul celei de-a 7-a săptămâni.
După confirmarea sarcinii: de la clinica de fertilitate la ginecolog
De îndată ce valorile analizelor de sânge sunt stabile, pacienta clinicii noastre de fertilitate se întoarce la medicul ginecolog. Sarcina este acum confirmată și poate fi urmărită în continuare de medicul ginecolog curant.
Ecografii în primele săptămâni de sarcină
Dacă tratamentul de fertilitate a reușit cu un tratament FIV sau ICSI, multe femei aranjează ulterior o monitorizare îndeaproape prin ecografii la ginecologul lor. După prima ecografie pentru constatarea sarcinii (atât în clinica de fertilitate, cât și la medicul lor ginecolog), multe paciente solicită, de asemenea, examinarea pentru așa-numitul screening în primul trimestru.
Avort spontan după inseminarea artificială
Un procent de circa 20% din toate sarcinile rezultate în urma FIV și ICSI se încheie cu un avort spontan în fază incipientă. Motivul pentru aceasta este întotdeauna faptul că, în această fază a sarcinii, embrionul nu poate să se fixeze complet în uter și/sau nu poate dezvolta activitate cardiacă.
Aceasta înseamnă, desigur, că pentru un embrion cu activitate cardiacă detectabilă, riscul unui posibil avort spontan scade semnificativ. Dar, după cum poate fi de înțeles, multor cupluri le este frică că s-ar putea întâmpla ceva. Acest sentiment persistă adesea și după primele 12 săptămâni de sarcină.
Desfășurarea sarcinii
Sarcina se calculează începând cu prima zi a unui ciclu complet. Deoarece ovulația are loc în mijlocul ciclului, aproximativ după primele două săptămâni ale ciclului, sarcina începe, prin urmare, din punct de vedere pur matematic, cu a treia săptămână de sarcină. După o „inseminare artificială” primele semne sunt aceleași ca în cazul unei sarcini pe cale naturală.
Primul trimestru - săptămâna de sarcină 1-12
Caracteristici tipice în primul trimestru de sarcină:
-
Oboseală constantă, iritabilitate, schimbări de dispoziție cauzate de schimbarea hormonală puternică
-
Constipație: creșterea hormonului corpului galben al ovarului, progesteron, încetinește metabolismul, astfel încât multe femei este posibil să sufere acum de constipație.
-
Greață: greața din timpul sarcinii se datorează nivelului crescut de hCG din sânge, care apare de obicei în a cincea sau a șasea săptămână de sarcină.
-
În plus, pot apărea amețeli declanșate de creșterea producției de sânge din corpul femeii pentru aprovizionarea embrionului și placentei.
-
Sensibilitate la anumite mirosuri
Dezvoltarea în primele 12 săptămâni
Primele doisprezece săptămâni de sarcină sunt considerate a fi momentul critic, deoarece toate organele și sistemul nervos complet al bebelușului se formează în primele trei luni. Deja între a patra și a opta săptămână de sarcină, se dezvoltă gâtul, capul și extremitățile embrionului și se dezvoltă anexele pentru organele interne, creierul și sistemul nervos. Până la sfârșitul primului trimestru, ochii, degetele de la mâini și de la picioare, nasul și urechile sunt complet formate. În plus, dezvoltarea mușchilor și a sistemului nervos s-a produs în asemenea măsură, încât embrionul se poate mișca în uter foarte bine orientat.
Al doilea trimestru - săptămâna de sarcină 13-26
Caracteristici tipice în al doilea trimestru de sarcină:
-
Pântecele devine mai rotund, sânii cresc semnificativ
-
Primele mișcări ale copiilor sunt de obicei resimțite între săptămânile de sarcină 16 și 18
-
Dispnee din cauza volumului crescut al sângelui
-
Dispepsie (pirozis, arsuri gastrice), deoarece uterul în creștere comprimă stomacul
-
Nevoie de urinare crescută, deoarece uterul în creștere apasă pe vezica urinară
-
Producția așa-numitului colostru, declanșată de un nivel crescut de prolactină
Frecvent, începând cu a patra lună de sarcină, semnele neplăcute, precum greața, scad. Fătul este acum complet format fizic, astfel încât acum depinde de celelalte dezvoltări fine: pe lângă reflexul de sugere și înghițire, se dezvoltă și ciclul metabolic al embrionului, precum și mișcările respiratorii. Bebelușul este acum foarte activ în uter. În cele mai multe cazuri, sexul bebelușului este detectabil la ecografie, la sfârșitul celei de-a cincea luni de sarcină. În plus, zgomotele cardiace pot fi clar auzite la următoarele investigații. În aceste săptămâni 13-26 începe faza de concretizare, în care mișcările și percepțiile senzoriale ale fătului continuă să se dezvolte.
Al treilea trimestru - săptămâna de sarcină 27-40+
Caracteristici tipice în al treilea trimestru de sarcină:
-
Pântecele și sânii continuă să crească semnificativ
-
Adesea, femeile gravide simt amorțeală sau furnicături la nivelul picioarelor atunci când copilul culcat pe spate apasă pe vena cava
-
Poate crește durerea de spate din cauza greutății suplimentare
-
Tulburări de somn
-
Începe primul travaliu fals
Deja din a șaptea lună de sarcină, fătul își deschide ochii și nările. În plus, sistemul bronhial și sistemul imunitar al copilului nenăscut încep să funcționeze independent. Dacă s-ar produce o naștere prematură, datorită medicinii moderne copilul ar avea deja șanse bune de supraviețuire. Din luna a opta a sarcinii, fătul continuă să crească - aproximativ 200-250 g pe săptămână. Pe măsură ce uterul devine din ce în ce mai neîncăpător, bebelușul ia poziția fetală tipică cu brațele încrucișate în fața corpului.
Sănătoasă prin sarcină
Alimentația în timpul sarcinii
Alimentația sănătoasă ar trebui să fie o preocupare principală în timpul sarcinii. Nevoia de anumite vitamine, minerale și oligoelemente se schimbă în timpul sarcinii. Multe obiceiuri pot fi însă, de asemenea, continuate (eventual cu mici modificări), de exemplu sportul nu reprezintă o problemă, dacă nu depuneți prea mult efort și treceți la sporturi mai blânde.
Sportul în timpul sarcinii
Faceți ceva pentru binele dumneavoastră în timpul sarcinii, cu conștiința împăcată. Pentru că, dacă dumneavoastră sunteți bine, și bebelușul se simte bine în pântece. Puteți practica și sporturi ușoare. Multe femei descoperă yoga.