Fertilitatea bărbaților este din ce în ce mai șubredă. Un studiu efectuat de curând a dezvăluit faptul că majoritatea bărbaților cu vârste între 25 și 40 de ani sunt mult mai puțin fertili decât tații lor. De vină pentru această involuție sunt stilul de viață nesănătos, mediul înconjurător și stresul din ce în ce mai mare.
Nu doar calitatea spermei este afectată, dar și cantitatea. Specialiștii sunt de părere că această fertilitate scăzută apare încă dinainte de nașterea bărbaților din cauza faptului că mamele trăiesc, în timpul sarcinii, într-un mediu înconjurător care nu mai este la fel de sănătos ca odinioară. În plus, alimentația și stresul sunt doi dintre factorii cei mai invocați.
O continuare a studiilor, constată că numărul de spermatozoizi scade într-un ritm accelerat (acum la 2,64% pe an) în toate părțile lumii. Fertilitatea masculină a ajuns să fie descrisă ca o „problemă majoră de sănătate publică”.
În cadrul „celui mai mare studiu care a examinat vreodată tendințele temporale ale numărului de spermatozoizi”, a fost constatată o scădere și mai accentuată – la 2,64% după anul 2000 și o scădere generală de 62,3% în rândul bărbaților neselectați. Acest lucru reprezintă un declin de 4,70 milioane pacienti/an și indică faptul că acest declin la nivel mondial continuă în secolul 21 într-un ritm accelerat (Levine, 2017).
O simplă analiză vă poate spune cât de mult este afectată calitatea materialului seminal și poate oferi un diagnostic de fertilitate.
Spermograma, așa cum se numește analiza, poate fi efectuată în cadrul clinicii noastre sub îndrumarea personalului specializat.
Sursă articol ESHRE
Comments