Sutele de poze cu bebelusi au fost trimise de parinti recunoscatori din toata tara, precum si din alte tari europene, S.L.Dr. lavinia Stelea. Sefa Departamentului de Reproducere Asistata din cadrul Clinicii Life Born Timisoara, are o vasta experienta in medicina reproductiva. In materialul urmator vorbeste despre rata de reusita a centrului pe care il conduce, despre ce il deosebeste de ceilalti experti si despre solutiile punctuale pe care le vede in diverse cauze de infertilitate.
“Fiecare caz de infertilitate este ca un puzzle pentru mine”
S.L.Dr. lavinia Stelea: „Acord timp cuplurilor care vin la mine pentru ajutor. Incerc sa inteleg ce se intampla, sa nu grabesc lucrurile. Fiecare caz este diferit pentru mine. Este ca un puzzle. Care este problema, ce pot face eu, ce pot schimba? E ca si cum as face un proiect. Si, daca la finalul lui o sa am succes, o sa ma simt foarte bine. Trebuie sa-ti placa munca asta. Daca poti rezolva ceva, daca planul tau va functiona, totul va fi bine. Asadar, planificarea este o parte importanta a acestei munci. Trebuie sa iei decizia corecta, trebuie sa acorzi timp pentru luarea deciziei, pentru ca ea sa fie evidenta si sigura”.
Care sunt ratele de succes la LIFE BORN?
S.L.Dr. lavinia Stelea: „Avem un grafic in cadrul Departamentului nostru de Reproducere Asistata, punem o linie neagra si o linie rosie, iar linia rosie este la 45%. Dar stiti ca succesul este diferit pentru diferitele grupe de varsta. De exemplu, pentru femeile mai tinere de 35 de ani, rata sarcinii este de aproximativ 40%. Daca sunt mai tinere de 30 de ani, rata poate fi de 45-50%, dar 15-20% dintre ele vor avea un avort. De obicei spunem ca daca ai mai putin de 35 de ani, ai cam 40-45% sanse sa ai un copil. Aceasta este baza. Daca nu ai nicio problema cu rezerva ovariana, vei avea un copil. Dar, pe masura ce varsta inainteaza, rata de succes scade. In fiecare saptamana si in fiecare luna ne notam ratele de graviditate si observam statisticile. Daca numarul scade sub 45, atunci incep sa scot cartonase rosii. Verificarea tuturor elementelor, mereu, este un lucru foarte important. Daca mergem mai jos de 35-45%, incep sa ma intreb ce se intampla in laborator? Eu cred ca laboratorul este ca un copil. Trebuie sa petreci timp cu el, trebuie sa-ti placa, sa-l rasfeti, sa ai grija de el, sa-l stii pe de rost. Uneori i se face foame, alte ori este plangacios, nu vreau sa fac asta, exact ca un copil. Este o relatie fascinanta”.
Care ar fi, pe scurt, solutiile medicale pentru cele mai des intalnite situatii de infertilitate?
S.L.Dr. lavinia Stelea: „Daca femeia are o problema de ovulatie, este foarte simplu pentru noi. Ii prescriem medicamente pentru a produce ovulatia si asteptam sarcina timp de 6 luni. Daca trompele femeii sunt blocate, putem spune ca ar trebui sa faca FIV. Daca femeia are endometrioza, credem ca exista doua optiuni: in unele cazuri intervenim chirurgical si asteptam 1 an si, daca nu ajung la sarcina, atunci oferim optiunea FIV, sau recomandam FIV direct. Deci, vedeti, in fiecare situatie tratamentul este diferit. Atunci cand luam in considerare factorii masculini, deci spermograma, calculam cati spermatozoizi mobili are barbatul. Daca numarul spermatozoizilor mobili, in ciuda numarului scazut, este mai mare de 10 milioane, poate ca putem spune „ok, sa mai asteptam putin”. Daca este mai mic de 5 milioane, vorbim direct cu pacientii despre FIV. Sa abordam si cele 20% din cazuri cu infertilitate inexplicabila. Asadar, stim ca, daca pacienta este mai tanara, cu o varsta mai mica de 35 de ani, daca durata infertilitatii nu este foarte lunga, de exemplu dupa 1 an, si daca nu am putut gasi nimic, stim ca in aceste cazuri, in anul urmator aproape jumatate dintre cupluri ajung la sarcina. Deci nu e nevoie sa facem nimic. Le spunem sa astepte, sa mai astepte putin, 6 luni, si daca nu ajung la sarcina, ii vom ajuta. Daca trec 6 luni sau un an si n-au putut avea un copil, exista doua optiuni: o optiune este inseminarea, cealalta optiune este FIV. Aceasta este o chestiune controversata in medicina: care este mai buna? Pentru ca multi medici duc pacienta direct la FIV. Altii, cum sunt si eu, ii sfatuiesc ca aproape trei inseminari sunt egale cu o FIV. Multe studii sustin aceasta afirmatie. Dar, pentru a efectua inseminarea, trebuie sa existe infertilitate inexplicabila sau doar infertilitate masculina usoara, nu probleme de fertilitate foarte serioase. In aceste cazuri grave, spunem care sunt costurile, cat dureaza si care sunt sansele de reusita si dam cuplurilor ocazia sa selecteze una dintre ele – inseminare sau fertilizare in vitro. Ei sunt cei care iau aceasta decizie, decizia fiecarui cuplu este diferita”.
Pentru detalii despre consultatiile la S.L.Dr. lavinia Stelea sau solicitarea unei a doua opinii medicale ne puteti suna la 0783018023 sau ne puteti scrie un email la: office@lifeborn.org.
Comments